ponedeljek, 13. junij 2016

Tek, začetniške napake

Tek v začetnih stopnjah zaznamujejo številne začetniške napake . Pogoste so predvsem pri osebah, ki se pred tem niso ukvarjale z nobeno športno aktivnostjo. Osebam, ki se odločijo za tek, predhodno pa so že izvajale eno od športnih aktivnosti, poznajo nekatere prvine. Tako vedo za pojem optimalna obremenitev .



Najboljše in najbolj natančno nam jo prikažejo merilne naprave za tek ali druge aktivnosti, manj točno vendar vseeno dobro pa tudi organizem oziroma njegova sposobnost zaznave. Pretiravanje preko optimalnih zmogljivosti je značilnost mnogih začetnikov. S tem želijo prej priti do boljših rezultatov, rezultat takega početja pa je največkrat obraten. Ker se obremenjujejo preko svojih zmožnosti bodo lahko dobro tekli in dosegli dober rezultat, vendar bodo zato imeli slabše rezultate na naslednjem treningu, najpogosteje naslednji dan. Problem je v regeneraciji. Vsak organizem je sposoben svoje sposobnosti regenerirati. Zahteve po regeneraciji so različne. Če svoje moči bolj izčrpamo je potrebna večja regeneracija, kot če črpamo manj moči. Regeneracija je nadalje odvisna od prispevka osebe. Veliko prispevka prinaša ustrezna prehrana. Tako bo tek naslednji dan boljši, če bomo užili pravilno prehrano. Poleg ustreznih učinkovin namenjenih regeneraciji je zelo pomembno pozornost nameniti sposobnosti predelave v učinke. Določeno hrano lahko organizem prej in bolj kakovostno izkoristi. Pri tem moramo misliti predvsem na proces prebave. Prehrana, ki je najbolj primerna potem, ko končamo tek je znana ter v obliki informacije tudi dostopna širši javnosti. Potrebno pa je upoštevati morebitne individualne posebnosti.

 Tako je lahko prebavni proces osebe drugačen od povprečja, kar je potrebno upoštevati . Poleg prehrane po aktivnosti je potrebno pozornost nameniti prehrani pred aktivnostjo. Omogoča, da je tek učinkovit, saj mu zagotavlja potrebno energijo. Pri izbiri je potrebno upoštevati tako energijsko vrednost ter učinke kot tudi način ter morebitne posebnosti sproščanja učinkov. Tek je lahko boljši, če se zavedamo svojih napak, koristno pa je tudi poznati pogoste napake.

Ni komentarjev:

Objavite komentar