ponedeljek, 13. junij 2016

Klop, škodljiv zajedavec

Klop je škodljiv zajedavec . Kot vsak zajedavec tudi klop potrebuje kri žrtve za obstanek. Narava mu je pri tem podarila nekaj izjemnih sposobnosti. Ker potrebuje kri žrtve se je sposoben prebiti do mesta vboda prikrito, skrbno izbere mesto vboda, ob vbodu tudi ne povzroča bolečin žrtvi. Nadalje je njegova naravna sposobnost , da najde primerno mesto za prehod na žrtev.



To so konci vej, trav, rastlin, skratka povsod tam, kjer na enostaven način preide na žrtev. Prehod opravi tako, da se spusti na žrtev, se oprime mimoidoče žrtve, ali se do žrtve sprehodi. Z dobrim opazovanjem se na značilnih mestih klop lahko tudi opazi. Druga možnost je medtem, ko se premika do mesta vboda. Največ možnosti imamo pri svetlih oblačilih, ker njegovo značilno pojavo in gibanje ne bo težko opaziti. To je hkrati tudi eden od preventivnih ukrepov. Drugi so gladka oblačila in obutev, saj ima s tem klop bistveno manj možnosti, da obstane na površini. Tretja možnost preventive so zaščitna sredstva, ki najbolj učinkujejo na mestih prehoda med plastmi oblačil in obutve ter oblačil in obutve ter kožo. Nesmiselno je pretiravati z nanašanjem zaščitnih sredstev po celotni površini oblek in obutve, ampak zgolj na mestih, kjer se stikajo med seboj oziroma s kožo. Znano je, da bo klop na teh mestih iskal pot do kože oziroma mesto vboda. Tako lahko z razmeroma majhno količino zaščitnega sredstva računamo na bistveno boljšo zaščito, kot če bi ga uporabili na celotni površini.

Pomembno je tudi zavedanje, da zaščitna sredstva v velikih količinah nikakor niso dobrodošla človekovemu zdravju, klop bo ob tem praktično učinkovito oviran z bistveno manjšo količino na bolj ustreznem mestu. Zato velja nekaj previdnosti, pa tudi razmišljanja s preprosto logiko. Klop ima svoje tipične značilnosti, pojave, gibanja in delovanja, velja jih prepoznati ter njim primerno ukrepati pri preventivi in zaščiti.

http://www.sos-klop.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar