sreda, 8. junij 2016

Štedilniki, srce gospodinjstva

Štedilniki so srce gospodinjstva . Sliši se nenavadno, vendar če dobro pomislimo, nas štedilniki zelo zaposlujejo. Ko imamo željo po hrani, pijači ali napitkih je prva misel hladilnik ali štedilnik, tretja opcija je shramba. Hladilnik večinoma omogoča hitro prehrano, štedilnik ima v tem pogledu dvojno vlogo. Na njem lahko pripravimo hrano na več načinov, z vidika časa pripeve je lahko hitra prehrane ali pa časovno daljša različica priprave hrane.



  Hitra priprava obsega tudi razne napitke, ki jih je potrebno pred uživanjem segreti. To so kava, čaj, kakav ali razni podobni napitki. Če seštejemo čas uporabe, bomo ugotovili, da so štedilniki naprave v gospodinjstvu, ki so najbolj uporabljene. Za današnji čas je to zelo pomemben podatek pri izbiri, saj je vprašanje energije vedno aktualno. Med seboj so štedilniki različni prav viru energije, vsako gospodinjstvo pa ima svoj način ocenjevanja primernosti vira energije. Danes so najpogostejši električna energija in plin, drugi energenti so redkeje zastopani. Ko analiziramo primernost energenta je dobro pomisliti kateri vir je najugodnejši, kateri nam povzroča najmanj dodatnih aktivnosti ter podobno. Najugodnejši vir preko katerega delujejo štedilniki bomo dobili z izračunom cene energenta na daljše obdobje, največkrat mesečno ali letno. Pri tem so koristne naše izkušnje iz preteklosti. Preko njih vemo koliko ur dnevno štedilnik uporabljamo oziroma koliko energenta porabimo. Število ur je pomembno, ko ocenjujemo kako primerni so električni štedilniki, koliko energenta porabimo pa pri alternativah na plin iz omrežja ali jeklenke. Izračun je toliko boljši kolikor natančnejši so podatki, dobrodošlo pa je upoštevati tudi tuje reference.

Te so posebej koristne, če sami nimamo izkušenj. V primeru, da uporabljamo pretežno ali izključno štedilnik na električno energijo bomo potrebovali tuje reference uporabe štedilnika na plin in obratno. Pri referencah je pomembno, da so načini uporabe kar se da primerljivi z našimi. Štedilniki so energetsko potratne naprave, saj jih dnevno veliko uporabljamo.

http://www.merkur.si/aparati/bela-tehnika/stedilniki

Ni komentarjev:

Objavite komentar