torek, 7. junij 2016

Cv je življenjepis

Cv je osebni življenjepis , uporablja se pri različnih predstavitvah. Za cv so predpisani nekateri osnovni elementi, obstajajo tudi predpisane oblike, v vsakega pa je možno vnesti tudi nekaj osebne note. Osebna nota je izvirnost, zaželena za popestritev uradnega dela, od primera do primera je različno primerna. Pri obveznih elementih cv ne dopušča veliko manevrskega prostora. Upoštevati jih moramo in spoštovati.



Nekaterim se pri oblikovanju zdijo kot ovira, če pogledajo z druge strani bodo obratno videli v njih prednost. Delodajalec oziroma njegov predstavnik, ki bo v cv iskal želene informacije, ima lahko ogromno kandidatur. V primeru, da obvezni elementi niso znotraj pričakovanih okvirov, lahko kandidatura pristane med manj primernimi ali neprimernimi. Da bomo to sami razumeli se moramo postaviti v kožo osebe, ki to počne. Pred seboj imamo sto, mogoče tudi več kandidatur, iz njih moramo izbrati najboljše kandidate. Neupoštevanje cv bomo kot prvo razumeli grobo rečeno kot funkcionalno nepismenost, tako osebo si ne bomo želeli v svoji delovni sredini. Kandidaturo bomo dodatno brez posebnih težav postavili na stran, kamor sodijo neprimerni kandidati preprosto zato, ker imamo med sto ali več preostalimi kandidaturami možnost dobiti boljšega. Bolj kot bomo upoštevali predpisane zahteve, bolj uspešen bo cv. Z njim tudi ne bomo potrošili veliko časa, zavedati pa se moramo tudi svojih omejitev. Nekateri kandidati jemljejo zavrnitev zelo osebno, malo izmed njih pa se vprašuje o vzrokih. Če delodajalec zahteva točno določena znanja in veščine, to tudi pričakuje. V primeru, da jih nimamo, bodisi nima smisla kandidirati ali pa moramo biti na zavrnitev vnaprej pripravljeni.

Sprejetost pri taki kandidaturi je že podoben zadetku na loteriji, lahko ima negativne značilnosti. Vprašajmo se komu bi sami ponudili delovno mesto, za katerega ni veliko zanimanja, med obstoječimi zaposlenimi vlada odpor do tega delovnega mesta, vsi se ga izogibajo. Cv je predstavitev kandidata, ki kaže na njegovo primernost razpisanim pogojem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar