petek, 17. junij 2016

Nakup delnic, plemenitenje premoženja

Nakup delnic omogoča plemenitenje premoženja . S tem dobi nakup delnic posebno lastnost. Delnice lahko poleg tega motiva kupimo, ko želim pridobiti lastniški delež ter z njim povezane pravice ali pa služi nakup številnim drugim motivom. Pomembno pri plemenitenju premoženja je razmišljati o vseh lastnostih nakupa ter na splošno predvidenih učinkih premoženja. Premoženje ni stalnica, v prihodnosti bomo iz njega črpali potrebna sredstva, zato mora biti varno, fleksibilno in likvidno.



Varno premoženje je predvsem tisto, ki ohranja vrednost ter zagotavlja sredstva. Ohranjanje vrednosti je povezano z gibanjem cen, zagotavljanje sredstev pa z varnostjo pred njihovo odtujitvijo oziroma krajo. Gibanje cen na finančnih trgih je odvisno predvsem od samega vrednostnega papirja, stanja v panogi, državi ali regiji ter od drugih dejavnikov. Med ostalimi možnostmi je nakup delnic tvegan nakup, prinaša pa možen večji dobiček. Manj tvegana možnost je nakup obveznic, njihova cena ima manjša nihanja, hkrati pa tudi manjši dobiček. Kombinacija delnic in obveznic v portfelju je pogosta odločitev, ki poskrbi za varnost naložbe. Potrebno pa je takšen nakup delnic kot tudi obveznic skrbno pretehtati. Če želimo delnice zavarovati pred padcem vrednosti in pripadajočimi posledicami, moramo svojim predvidenim potrebam v prihodnosti primerno izbrati obveznice. Na trgu imamo zelo različne obveznice, njihovim lastnostim mora ustrezati nakup delnic. In seveda obratno. V primeru, da pričakujemo večja nihanja vrednosti delnic, moramo izbrati obveznice, ki nam bodo nudile varnost. Praktično to pomeni, da bomo imeli ob morebitnem padcu cene vrednosti delnice in potrebi po sredstvih, na voljo možnost vnovčenja obveznic. Prodaja delnic v tem primeru pride v poštev zgolj takrat, ko so izčrpane vse ostale možnosti.

Varnost pred padcem vrednosti pa lahko omogoči sam nakup delnic v pravem trenutku. V primeru nakupa, ko je cena na delniškem trgu zgodovinsko gledano izredno nizka, je tveganje pri prometnih delnicah manjše. Nakup delnic je možen način oblikovanja osebnega portfelja.

http://www.alta.si/klasicno_borzno_posredovanje/nakup_delnic

Ni komentarjev:

Objavite komentar