sobota, 25. april 2015

Čevlji, spremljevalci človeštva

Čevlji so spremljevalci človeštva od najstarejših časov do današnjih dni. Današnji čevlji so tako predvsem nasledniki davnih predhodnikov. Davni predhodniki so se pojavljali v zelo zgodnjih obdobjih zgodovine. Nekatere ostanke, so našli pred kratkim. Govorijo o tem, kako so nekoč čevlji izgledali. Predvsem moramo pri predstavi, kako so čevlji pred davnimi leti izgledali, pozabiti vse današnje predstave.



Zavedati se moramo, da čevlji iz davnih obdobji zgodovine niso takšni kot danes, ker za to niso obstajali pogoji. Čevlji iz oddaljenih obdobji zgodovine so odraz takratnega časa. Takratni čevlji so bili narejeni iz materialov, ki so bili izdelovalcu takrat na razpolago. Torej je potrebno najprej odmisliti vse novotarije sodobnega sveta. Imeli pa so čevlji iz zelo oddaljenih obdobji zgodovine nekatere lastnosti, ki so v sodobni inačici prisotne še danes. Udobna hoja je bla zahtevana tako nekoč, kot je zahtevana danes. Razlika le v tem, da imamo danes na voljo bistveno več možnosti izbire. Človek si danes lahko na tisoč in en način predstavlja pojem udobna hoja. Nekoč tega ni bilo v veliki izbiri, kot jo poznamo. Je pa bilo možno kljub vsemu, glede na dane možnosti, moč izdelati dobro in udobno obutev. Tako obutev iz oddaljenih obdobij s sodobno obutvijo družijo nekatere skupne lastnosti. Danes čevlje lahko izbiramo na razne načine. Čevlje dobimo na praktično vsakem koraku. Ljudje pri izbiri uporabljajmo različna načela nakupa.

Nekatere se osredotočamo na tehnične lastnosti, drugi na modo, tretji na dobro razmerje med ceno in lastnostmi, četrti in vsi ostali pa na množico drugih načel nakupa. Izbira je v vsakem primeru pravilna, četudi se razlikuje. Če je nekomu najpomembnejša moda, tehničine in druge lastnosti pa postranska stvar, je to zanj najboljše načelo nakupa. Enako velja za osebo, kateri so najpomembnejše tehnične lastnosti, dobro razmerje med ceno in dobljenim, moda in vse ostale lastnosti pa nepomembne. Zanj so tehnične lastnosti zakon, njegov nakup je ravno tako najboljši, kot čevlji osebe, za katero je najpomembnejša modna ustreznost.

Ni komentarjev:

Objavite komentar