nedelja, 10. april 2016

Izgorevanje, storimo nekaj zase

Izgorevanje in z njim povezane težave so nam lahko prihranjene, če se zavedamo, da je učinkovita samopomoč možna rešitev Za samopomoč ne potrebujemo posebno obsežnega znanja, zgolj osnove ter seveda močno voljo. Ker izgorevanje ni redkost, to pomeni, da imamo na voljo veliko strokovnih, kot tudi nestrokovnih, osebnih informacij.



 V osnovi gre z pretirano obremenjevanje človeka preko razpoložljivih virov energije, ki pripelje do psihofizičnega zloma. Oba vira informacij sta pomembna. Strokovne informacije nam dajo osnovni okvir, nestrokovne, osebne informacije pa nam izgorevanje približajo. Tako nam lahko pomenijo zelo dobro osnovo za ukrepanje. Pri obeh primerih pa se je potrebno zavedati tudi aktualnosti in napredka. Strokovne informacije so iz dneva v dan dopolnjene s številnimi novimi odkritji. Kar pomeni, da morajo biti čim bolj sveže. Razlike lahko z nekaj preprostimi načini tudi odkrijemo. Strokovno literaturo starejšega datuma primerjamo z novejšo. Velka verjetnost je, da bomo prišli do spoznanja, da znanost napreduje hitreje, kot si mislimo. Osebna, nestrokovna pomoč so izkušnje oseb. Izgorevanje jih je prizadelo, na različne načine so se spopadle s njim, posledično nam lahko posredujejo številne koristne informacije. V primerjavi z strokovnimi informacijami, so osebne izkušnje doživete. Posebnost pa je v tem, da jih osebe na enostaven, nam razumljiv način opišejo. Izgorevanje nam bodo verjetno najbolje znali razložiti športniki ali rekreativci. Vsaka športna ali rekreativna aktivnosti ima določene fizične in psihične zahteve. Psihične so, čeprav imajo mnogi o njih drugačno mnenje, dokazano zelo pomembne.

Fizične omogočajo delovanje človekovega telesa, psihične pa delovanje nadzirajo. Velikokrat pri posebnih naporih pride do upora telesa, človek dobi signal, ki mu na razne načine predlaga prekinitev aktivnost. Vendar to ni mogoče oziroma zaželeno, včasih pa tudi nepotrebno. V tem primeru nastopi psiha, ki signale o prenehanju na razne načine utiša. Seveda po naporu sledi počitek, kar naj bi izgorevanje preprečilo po enakem vzorcu. Izgorevanje je sodobna težava.

Ni komentarjev:

Objavite komentar