petek, 8. april 2016

Delnice, statično in dinamično lastništvo

Delnice dobra delniška družba gospodarno upravlja. Lastniški vrednosti papir delnice prinašajo imetniku ustrezen lastniški delež v delniški družbi. Poleg tega pa tudi številne pravice, kot so dividende, upravljanje in druge pravice. Nakup delnice sodi med tvegane naložbe, če jo primerjamo z raznimi drugimi oblikami. Veliko je odvisno od same vrednosti oziroma stroška nakupa. Prinaša pa vrednost delnice tudi zelo različne nakupe.



 Ustrezno velika vrednost nakupa lahko prinaša večji ali manjši delež lastništva delniške družbe, ter s tem povezane pravice pri odločanju bodisi družbe ali pa vsega ostalega, kar je z vplivom mogoče doseči. Pri manjših zneskih je to predvsem investicija ali možnost pridobivanja sredstev z izkoriščanjem gibanja cen na borzi. Manjši zneski so v tem primeru zelo različni in relativni. Vsekakor pa ne gre za zneske, ki omogočajo nakup ustrezno velikega deleža delniške družbe in z njim povezanega prevzema ustreznih pomembnih pravic. Manjši zneski so lahko uporabljeni za bodisi statično kot dinamično lastništvo delniške družbe oziroma investicije. Statično lastništvo predvideva nakup, kot investicijo. Cilj je s tveganjem, ki je primerno naravi delnice, pridobiti večji dobiček kot pri drugih alternativah na finančnih trgih. Investitor tveganje bodisi poveča ali zmanjša z deležem v portfelju. Večje je tveganje, ko se odloči da bodo izbrane delnice predstavljale večji del njegovega portfelja. Toliko večje pa v primeru, da gre za enega izdajatelja oziroma eno delniško družbo. Manj pa če se odloči za več izdajateljev. Dinamično lastništvo pa predvideva bistveno bolj intenzivno spremljanje dogajanja na borzi, v gospodarstvu, ter na splošno v vseh področjih, ki lahko kakorkoli vplivajo na spremembe cene delnice.

Odvisno od strategije, višine sredstev in podobno, lahko že majhna sprememba vrednosti prinese zadovoljiv rezultat, ter odprtje možnih nadaljnjih aktivnosti. Tveganje je v tem primeru skladno z možnimi dobički oziroma možnimi povečanji vrednosti delnice na trgu. Delnice kažejo na uspešnega tako lastnika kot upravljavca.

Več

Ni komentarjev:

Objavite komentar