nedelja, 10. april 2016

Borelioza, zaščitimo se

Borelioza ima lahko hude posledice, v osnovi je učinkovito klop cepljenje . O možnostih okužbe so nam najboljši vir informacije podatki o okuženih območjih. Ta vir informacij je veliko boljši, kot prebiranje osnovnih informacij povezanih s klopom.



Nekatera območja, kjer nastane borelioza in druge bolezni povezane z ugrizom okuženega klopa so zanj na prvi pogled neprijazna. Iz teh informacij izvemo, da klop ne more preživeti na nizkih temperaturah. Statistika pa kaže, da so v našem okolju območja, kjer je borelioza najbolj pogosta, za ta območja pa hkrati veljajo izredno nizke zimske temperature. Nekatera območja veljajo celo za kraje z najnižjimi zimskimi temperaturami. To dejstvo nam govori, da je klop in z njegovim ugrizom povzročena borelioza na takšne pogoje pripravljen. Očitno je, da si na teh območjih najde ustrezno zavetje, ki mu omogoča, da ohranja dovolj toplo življenjsko okolje do pomladnih mesecev. Takrat se začnejo njegove aktivnosti oziroma razvoj. Zanj je značilno, da preko več levitev klop postane sposoben razmnoževanja. To poteka na gostitelju, preko njega pa v posameznih razvojnih fazah pridobiva življenjsko nujno kri. Gostitelja pri tem okužen klop okuži, kar lahko pomeni borelioza ali druge bolezni. Hladni kraji torej niso vedno najprimernejše zagotovilo, za preprečitev okužbe. nekoliko boljša je višinska razlika. Znano je, da nad okoli tisoč metrov nadmorske višine, klop nima ustreznega življenjskega okolja. To potrjujejo izjeme, ki kažejo na to, da je življenjsko okolje klopa tudi na območjih preko tisoč metrov nad morjem. Izjeme pomenijo, da ima borelioza sicer manjšo možnost, vendar hkrati možnost obstaja.

 Najbolje pri gibanju na takšnih območjih je, da se namesto z ugibanjem o varnosti oziroma nevarnost, ustrezno zaščitimo. V prvi vrsti so to oblačila in obutev, ki morajo biti svetle barve, saj bomo tako klopa prej opazili. Najbolj pri njegovem gibanju in iskanju primernega mesta za ugriz preko katerega je mogoča tudi borelioza .

Ni komentarjev:

Objavite komentar