ponedeljek, 4. maj 2015

Varčevanje za pokojnino statično ali dinamično

Varčevanje za pokojnino je lahko zelo gospodarno ali pa obstaja v drugačnih oblikah. Varčevalci se med seboj zelo razlikujemo. Nekateri pravzaprav varčevalci niso, saj večino sredstev namenijo za tekočo porabo. Tekoča poraba iz takšnih ali drugačnih razlogov ne zmore ustvariti dovolj privarčevanih sredstev, varčevanje za pokojnino v takih primerih ni mogoče. Rešitev je povečanje dohodkov ali zmanjšanje odhodkov. Vsi ostali, ki imajo možnost varčevati, se med seboj razlikujejo po več lastnostih.



Varčevanje je predvsem odraz osebnosti, ki se kaže tudi na mnogih drugih področjih. Ljudje se držijo načela, da je modro pustiti kaj za jutri, namesto porabiti vsega, kar je na razpolago. Varčevanje za pokojnino je temu primerno različno. Zelo različno je varčevanje za pokojnino, glede na to ali ima več, manj ali nič aktivnosti v času varčevanja. Nekatere osebe enostavno, na določeno časovno obdobje, običajno vsak mesec, varčevanju namenijo določena sredstva. Varčevalci, ki prisegajo na statično varčevanje, imajo iz obdobja v obdobje vedno enaka sredstva, tudi druge značilnosti se bistveno ne spreminjajo. Običajno imajo tako ali drugače oblikovan posebno mesto, ki zbira sredstva za jesen življenja. Bolj dinamični varčevalci iz obdobja v obdobje spreminjajo značilnosti varčevanja. Spreminja se vsota namenjena varčevanju, spreminja se oblika, spreminja se mnogo značilnosti varčevanja. Še večjo dinamiko ima varčevanje za pokojnino v primeru, ko oseba iz obdobja v obdobje spreminja večje število značilnosti varčevanja.

Tako je lahko v določenem daljšem ali manj daljšem obdobju varčevanje za pokojnino oblikovano preko računa na banki ali odločitev za eno od oblik varčevanja na banki, v drugem obdobju se oseba lahko odloči za vsa privarčevana sredstva usmeriti v nakup nepremičnine, v tretjem za investicijo v tvegane naložbe ali kakšno podobno različno obliko naložbe. Časovno zaporedje med oblikami varčevanja je sicer lahko različno, vsekakor pa se oblike varčevanja spreminjajo. Varčevanje za pokojnino ima v tem primeru, poleg večje dinamike, tudi večjo možnost tveganja, hkrati pa tudi večjo možnost dobička.

http://varcevalnica.alta.si/produkt/abs-upravljanje-premozenja


Ni komentarjev:

Objavite komentar