petek, 1. december 2017

Peleti so učinkovit vir za ogrevanje individualnih hiš ali stanovanj

Peleti so učinkovit vir energije za ogrevanje individualnih hiš ali stanovanj. Peleti nastanejo iz obnovljivega vira energije, lesa. Slovenja je gozdnata država, polovico ozemlja prekrivajo gozdovi. V manjši meri se kot surovina uporablja slama žit ali kakšen podobna surovina. Med uporabniki so se peleti priljubili zaradi ekonomičnosti, enostavnosti uporabe, ekologije ter dostopnost tako vira kot končnega izdelka.

peleti so učinkovit vir energije za ogrevanje

PELETI BIOLES HORIZONT FI 6 MM, SMREKA/JELKA BIG BAG


Proizvodni proces

Peleti nastanejo s stiskanjem osnovne surovine skozi tako imenovano matriko. Ob tem dobijo peleti svojo značilno valjasto obliko. Osnovna surovina za izdelavo peletov so fino zmleti leseni odpadki, ki nastanejo med obdelavo lesa v druge namene. Kakovost uporabljenega lesa v veliki meri odloča o učinkovitosti. V primeru dodajanja manj vrednih kosov lesa, lubja in vej je kakovost postavljena pod vprašaj. Sam kupec mora razumeti, da kakovost stane ter temu primerno izbirati in nenazadnje pričakovati učinek ogrevanja. Danes so kupci s tem že dodobra seznanjeni, manj kakovostnih izdelkov je tudi v drugim primerih na področju lesne biomase vedno manj.

Veliko vlogo pri izbiri igra tudi ponudba ter pošten poslovni odnos. Največ kupcev si želi za točno določeno investicijo pridobiti tudi točno določeno kakovost. Kupci so hkrati tudi zelo različni v investiciji, ker od povprečja odstopata dve skupini. To so kupci, ki jih zanimajmo zgolj peleti najvišje kakovosti. Višja ali najvišja cena je za njih upravičena, po njej se mnogi tudi orientirajo, zahtevajo pa temu primerno najvišjo kakovost. Druga skrajnost so kupci, ki jih zanimajo najugodnejši peleti. Pri odločanju igra pomembno vlogo zaupanje v proizvajalca oziroma trgovca. Velikokrat več šteje kot razni primerjalni testi potrošniških organizacij ali drugih izvajalcev preizkusov. Od časa preizkusa do uporabe je lahko minilo dovolj časa, da se je proizvajalec v eno ali drugo skrajnost prilagodil. Peleti znanega proizvajalca ali trgovca, odlikuje jih konstantna kakovost, mnoge kupce bolj prepričajo kot vsi ostali oglasi, testi in razne druge podobne informacije.

Cene in naročilo peletov preverite: https://www.merkur.si/ogrevanje-in-hlajenje/energenti/peleti

Ni komentarjev:

Objavite komentar