nedelja, 3. december 2017

Pohodniški čevlji, planinska obutev in gorniška obutev

Pohodniški čevlji so različni, specifične lastnosti izbiro zgolj popestrijo ter omogočajo najboljšo možno prilagoditev uporabniku. Potrebno pa je hkrati tudi vedeti, da boljši pohodniški čevlji niso nujno primerni za čisto vse podlage. Ker so dobri pohodniški čevlji strošek, si ga velikokrat želimo znižati z vsestransko uporabo enega para čevljev. Vsestranska uporaba ima kar nekaj prednosti, dobra izkoriščenost investicije je zgolj ena izmed prednosti.

Vsestranska uporaba pomeni, da so to pohodniški čevlji za pohodništvo ter po potrebi tudi razne druge namene uporabe. To so lahko vrtna opravila, delo v gozdu, gradbena in druga dela okrog hiše in podobno. Kar med drugim pomeni, da so takšni pohodniški čevlji uhojeni ter nas ne bi smeli za žuliti niti na najdaljših pohodih. Velik obseg uporabe pa čevlje tudi izrabi, kar pomeni, da imamo na nogah vedno dobro obutev.

Pohodniški čevlji niso primerni za vse podlage
Podplat za visokogorje se razlikuje od tistega za nizek teren

Slabosti vsestranske obutve

Slabosti vsestranske obutve so predvsem manjša primernost za različne podlage. Podplat za visokogorje je nekaj čisto drugega kot podplat za manj zahtevne terene. Najboljši podplat je predvsem tisti, ki je prilagojen za točno določeno podlago ter tam tudi uporabljen. Največje negativne lastnosti se kažejo predvsem v možnih poškodbah ter drugih nevarnostih za zdravje ali celo življenje človeka. Zato morajo biti vsestranski pohodniški čevlji pred uporabo pregledani, razmisliti je potrebno o njihovi varnosti za izbrano turo. Dovolj je slab oprijem ali zdrs, pa bomo poškodovali lahko potrebovali mesece za okrevanje. Kakšen smisel ima prihraniti nekaj denarcev ter tvegati poškodbe, dolgotrajno rehabilitacijo ali celo trajne posledice naj razmisli vsak sam.

Danes pohodniški čevlji tudi niso nedostopni, kar pomeni dostopnost dveh ali več parov specifično za točno določene ture in podlage. Izbira je tudi razmeroma enostavna in pregledna, saj so pohodniški čevlji tudi dobro opisani na spletbni strani ali v reklamnem materialu proizvajalca. Najpogosteje bomo naleteli na oznake kot lahki pohodniški čevlji, planinska obutev, gorniška obutev, pohodna obutev ter razne podobne oznake.

Uporabni nasveti pred nakupom pohodniških čevljev: https://www.tomassport2.si/infoportal/kategorija/pohodnistvo/kako-izbrati-prave-pohodniske-cevlje.html

Ni komentarjev:

Objavite komentar