sreda, 8. november 2017

Znaki borelioze so opozorilo za ukrepanje

Znaki borelioze so resno opozorilo za ukrepanje. Znaki borelioze so drugačni kot pri klopnem meningitisu. Različen je tudi prenos bolezni, obe bolezni pa lahko prepreči kar nekaj ukrepov.

Okuženi klopi
se nahajajo na različnih območjih Slovenije. Ker gre za zelo trdoživo žival je možnost za okužbo še toliko večja. Klop je mojster preživetja, kar najbolje kažejo leta z največjimi okužbami. V teh letih je klop znal izkoristiti boljše vremenske razmere, ter je v večjem številu primerov izvedel dve stopnji razvoja.

Klop potrebuje kri žrtve za razvoj

Dve stopnji razvoja iz nižjo v višjo stopnjo pomeni hkrati dva uboda okuženega klopa. Po vsakem ubodu se lahko pojavijo znaki borelioze ali druge bolezni ter pripadajoče posledice ugriza.

Ubodu v kožo sledi hranjenje klopa, nato odpade ter se skrije v varno zavetje podrastja. Prehod v naslednjo razvojno fazo se lahko zgodi naslednje leto, ob dobrih vremenskih pogojih pa še isto leto. Kar seveda pomeni ponovno ubod, znaki borelioze ali druge bolezni in pripadajoče posledice. S tem se bistveno poveča število obolelih oseb, v Sloveniji razlika niha za nekaj tisoč okuženih oseb.

Borelijski madež po ugrizu okuženega klopa
Borelijski madež - izpuščaj okrogle ali ovalne oblike


Znaki borelioze pri večjem številu oseb tudi hkrati sovpadajo z toplejšimi jesenskimi meseci. Kar je več kot zgovoren dokaz za sposobnost preživetja klopa ter večjo nevarnost okužbe. V letih s hladnejšimi jesenskimi meseci so znaki borelioze manj pogosti, število obolelih oseb pa se bistveno zmanjša. Izstopajoče je bilo leto 2013, ko je bilo skoraj sedem tisoč obolelih. Leto kasneje se je število obolelih oseb zmanjšalo za več kot tri tisoč. Zgodnje odkrivanje okužbe je prav tako pomembno, kot vsi ostali ukrepi. S poznim odkritjem bolezni se povečajo možnosti za vse hude ter tudi trajne posledice bolezni, ki jih prenašajo klopi z bakterijo borelija burgdorferi. Znaki borelioze morajo biti razumljeni kot rešilna bilka, saj je uspešno zdravljenje z antibiotiki pogojeno z zgodnjim odkrivanjem.

V pomoč pri odkrivanju znakov lymske borelioze preverite sos-klop.si, kjer najdete zelo koristne nasvete.

Ni komentarjev:

Objavite komentar