nedelja, 3. december 2017

Pohodniška oprema, nujno zlo vsakega gornika

Pohodniška oprema je nujno zlo, ki mora rekreativni gornik vzeti v zakup. Toliko bolj pomembna pa je pohodniška oprema za bolj ambiciozne, zahtevni vzponi terjajo še bolj specifično opremljenost gornika.

Pohodniška oprema za varno pot v gore ter varen povratek

Varna pot in varen povratek je želja vsakega gornika, pohodniška oprema ima pri doseganju tega cilja velik prispevek. Na žalost se tega ne zavedamo ali pa si ne dovolimo izkušenj z tem v zvezi. Tega dejstva se velikokrat zavemo ob poškodbah, presenečeni pa smo po prvem praktičnem preizkusu.

Danes je pohodniška oprema dostopna, proizvajalci se dodatno v dostopnosti vedno bolj približujejo kupcu oziroma povpraševanju. Zato so izgovori o visokih investicijah glede na majhno število tur nesmisel. Pohodniške palice, steklenica ali meh za tekočino ter druga zelo osnovna pohodniška oprema tudi varuje naše zdravje. Čeprav se tega ne zavedamo ali trmasto vztrajamo pri napakah. Pomanjkanje tekočine na pohodnih poteh pogosto vodi do glavobolov, ti so na drugi strani nič drugega kot opozorilo telesa o dehidracij. Napake se lahko stopnjujejo z jemanjem zdravil ali drugimi napačnimi koraki. Mnoge je obratno zelo osnovna pohodniška oprema rešila glavobolov ter jim odprla pot do novih in neslutenih užitkov v gorništvu.


Pohodniška oprema za varno pot v gore ter varen povratek



Poleg dostopnosti je danes napredek tudi na namenskosti. Najbolj očitna razlika se kaže v udobju, ki ga namenska pohodniška oprema prinese. Če dan za dnem hodimo na krajše ture, ne bomo vsakič znova nosili opremo za daljše ture, bivakiranje ali druge večje zahteve. Opremljeni bomo namensko za krajše ture, kar v prvi vrsti pomeni manj otovorjeni. Kdor dnevno odhaja na krajše ture lahko dodatno izbere bolj kakovostno opremo za ta namen, namesto investicije v opremljenost za daljše ali bolj zahtevne ture. Ter seveda obratno, če si tako želi oziroma tako opremo izključno ali večinoma uporablja. Namenska opremljenost večinoma omogoča možnost, da je izbrana kakovostna pohodniška oprema za točno določen namen.



Ni komentarjev:

Objavite komentar