četrtek, 2. november 2017

Kanarski otoki so evropski zimski raj

Kanarski otoki, zimski raj stare celine, so v zimskem času priljubljen kraj številnih obiskovalcev iz Evrope ter turistov iz drugih, bolj oddaljenih delov sveta. Kanarski otoki imajo večno poletje, kot radi rečemo prijetnemu podnebju skozi vse leto. Mnogi bi za osebno najbolj prijetno podnebje izbrali podnebje s temperaturami okrog dvajset (20°) stopinj preko vsega leta. Prav to izkušnjo nudijo t.i.  'kanari', dodatno je mogoče vremenske razmere prilagajati z izbiro otoka ali območja. Zahodno ležeči otoki imajo od šesto do tisoč milimetrov padavin, najbolj vzhodna pa okrog sto milimetrov padavin. Kanarski otoki se nahajajo v Atlantiku ob severozahodni Afriški obali.
Kanarski otoki so otočje v Atlantiku, ki ga zaznamuje tako masovni turizem kot obilica lepe in neokrnjene narave.

Kanarske otoke omenjajo antični viri

Zaradi bližine celini, so bili otoki raziskani, obiskani ter zabeleženi v pisnih virih starejših obdobji človeške zgodovine. Feničani so jih obiskali okoli leta tisoč sto pred našim štetjem, rimski zgodovinar Plinij starejši jih v zapisih omenja kot Insulare Canarae. Bistveno kasneje jih omenja Krištof Kolumb na svojem drugem potovanju v Ameriko. Njegovo pozornost je takrat vzbudil izbruh ognjenika na otoku Tenerife. Dve stoletji kasneje je isti vulkan razdejal severni del istega otoka. Stoletje za tem so Kanarski otoki postali zanimivi za raziskovalce, ki so jih zanimali geološki pojavi ter zelo raznovrstni rastlinski svet.

Kanarski otoki so bili hkrati odmaknjeni, kar je pomenilo razmeroma nedotaknjen in pristen svet. Hkrati pa so bili zaradi bližine obali tudi enostavno dostopni takratnim raziskovalnim odpravam. Prav raziskovalne odprave so pripomogle k povečanemu zanimanju turistov po drugi svetovni vojni. Iz zapiskov odprav je bilo mogoče izvedeti za prijetno vreme preko vsega leta, zanimiva in slikovita naselja, plaže, vrhove in drug razgiban teren. Do današnjih dni so se Kanarski otoki precej spremenili predvsem na izrazito turističnih predelih.

Od ribiške vasi do mondenega letovišča

V teh predelih se je okolica spremenila v mondeno turistično, kjer tudi razvajenemu turistu ne manjka ničesar. Hkrati pa je zgolj korak od turističnih destinacij narava v veliki meri še nedotaknjena ali se jo na vsak način želi takšno ohraniti. Kanarski otoki so skupina šestih večjih otokov ter šest manjšihotokov. Skupno merijo sedem tisoč petsto kvadratnim kilometrov površine. 


Fuerteventura je afriški obali najbližji otok Kanarov

Po površini je največji otok Tenerife, nahaja se v osrednjem območju otočja. Vzhodno od njega se nahaja otok Gran Canaria z preko tisoč petsto kvadratnimi kilometri ozemlja.



Skupno na otočju živi preko dva milijona prebivalcev, štirideset procentov prebivalstva živi na otoku Gran Canaria, nekaj procentov več prispeva sosednji otok Tenerife.
Od afriške celine najbolj oddaljen je otok La Palma, spada pa v zahodno skupino otokov. Poleg otoka La Palma, v to skupino sodita še El Hierro z glavnim mestom Valverde ter La Gomera z glavnim mestom San Sebastián de La Gomera. Najbližje afriški celini so Kanarski otoki Fuerteventura, Lanzarote ter manjša skupina otokov severovzhodno od otoka Lanzarote.
Fuerteventura je afriški obali najbližji otok, od nje je oddaljen sto kilometrov. Od matične Španije so Kanarski otoki oddaljeni približno tisoč petsto kilometrov.

Sodobni turisti seveda oddaljenost ocenjujejo na čisto drugačen način. Večina prispe na otoke z letalom, kar seveda od primera do primera spremeni dostopnost. Odvisna je od izbire prevoznika oziroma leta ter cilja.
Tenerife ima dve letališči, severno in južno. Bolj prometno je južno letališče, severno je bližje glavnemu mestu Kanarskega otočja, Santa Cruz.
Letališča tudi največkrat ne pričakujemo pred vrati naše turistične destinacije, zato je potrebno računati s prevozom od letališča do destinacije in seveda povratka.

Kanarski otoki so priljubljena destinacija, zato lahko računamo s temu primernim številom potovalnih ponudb. Pri izbiri je potrebno upoštevati čim več dejavnikov, ki vplivajo na stroške in kakovost. Vozovnica lahko vključuje zgolj prevoz med izbranima destinacijama, lahko pa ima dodano vrednost v obliki drugih prevozov ali raznih drugih storitev.

Objavljeni datumi odhodov po mesecih na Kanarske otoke - Agencija Oskar.


Ni komentarjev:

Objavite komentar