torek, 12. julij 2016

Peči na drva, prestiž udobja

Peči na drva so prestiž udobja . Prestiž udobja so peči na drva predvsem v urbanih okoljih. Tako v mnogih urbanih naseljih vidimo skladovnice drvi, kljub temu, da je zagotovljena možnost oskrbe z zemeljskim plinom, na voljo pa so tudi praktično vse druge alternative. Mnogi se sprašujejo zakaj je sprejeta takšna odločitev investitorja. Kot prvo so peči na drva najbolj prvinski način ogrevanja.



Pogled na ogenj mnoge že sam po sebi ogreje pri srcu, moderno ogrevanje s takšnim energentom pa leto za letom dela korake naprej. Tako mnogim zadošča enkrat napolniti peči na drva, ko pridejo v večernih urah domov, za prijetno toploto bivanjskega vse predvidenega časa za spanje. Takšno udobje omogočajo sodobne energijsko učinkovite izvedbe, ki energent postopoma koristijo, s tem pa podaljšajo čas njegove pretvorbe v toploto. Po končani uporabi imajo dve možnosti. Pustijo peči na drva, da do konca izkoristijo energent, s tem pa tudi ohranjajo toploto v prostoru, po potrebi na nižji temperaturi. S tem je zagotovljena nižja, vendar dovolj prijetna temperatura takrat, ko se zbudimo v nov dan. Hkrati pa se energent do konca porabi. Obstaja pa tudi možnost, da se takrat peči na drva ponovno napolnijo z ustrezno količino energenta, kar zagotavlja zaželeno temperaturo ohranjati dlje časa. Odločitev je v mnogih primerih povezana z zahtevo naslednjega dne. Kdor se po zajtrku odpravi v službo ali po drugih opravkih praktično ne potrebuje omembe vrednega ogrevanja, kdor ostane doma pa mora razmišljati o čim bolj konstantnem ogrevanju. V mnogih primerih se uporabljajo tudi razne kombinirane različice.

Niso redki primeri, ko manjše potrebe ogrevanja rešujemo s klimo, ker je to za krajši čas najbolj gospodarna rešitev. Hkrati pa imamo zvečer, ko povabimo v goste prijatelje, z klasičnim ogrevanjem ustvarjeno zelo prijetno atmosfero bivanja. Peči na drva so danes lahko zelo gospodarna rešitev z izkoriščanjem vseh ponujenih možnosti.

http://www.merkur.si/ogrevanje-in-hlajenje/stedilniki-peci-in-kamini

Ni komentarjev:

Objavite komentar