četrtek, 14. julij 2016

Jetra čistijo organizem

Jetra razgrajujejo škodljive snovi tako, da jih predelajo v neškodljive. Kot takšne jih jetra izločijo v žolč ali kri. Za njihovo dobro delovanje je v veliki meri odgovoren lastnik. Največjo težavo predstavljajo alkoholne pijače in prehrana. V obeh primerih govorimo o napačnem uživanju, saj vsi vemo, da so alkoholne pijače tudi zdravju koristne.



Prav tako pa tudi prehrana. Potrebno se je zgolj naučiti uživati, predvsem pa samokontrole. Problem alkoholnih pijač, ki imajo velik vpliv na jetra, je od primera do primera različen. V bistvu pa gre za dva osnovna problema in sicer količino in kakovost. Ustrezno količino alkohola je težko splošno določiti, saj je njegovo učinkovanje zelo različno. Kdor veliko fizično dela bo alkohol veliko lažje sprejel njegove učinke, kot oseba, ki to ne počne. V praksi to najbolje poznajo tisti, ki imajo izkušnje na obeh področjih. Drugi problem pa je kakovost. Alkoholne pijače pridelane po naravnih postopkih so danes pogosto redkost v primerjavi z industrijskimi postopki. Najbolj razliko občutijo jetra, na splošno pa proces prebave. Verjetno najbolj se to pozna pri končnem dejanju procesa prebave, kjer je razlika med alkoholom pridobljenem po naravnem in alkoholom pridobljenem po umetnem postopku očitna. Zavedati pa se je potrebno, da je pred tem potreben kompleksen niz aktivnosti ter sodelovanje organov kot so jetra. Prehranjevanje je prav tako pomembna človekova aktivnost. Za sodobnega človeka v razvitem svetu dilema ni v količini, ampak v kakovosti. Število ljudi na planetu se bliskovito več, kar pomeni povečevanje števila lačnih ust.

Z naravnimi procesi pridobivanja hrane bi jih ne mogli nahraniti, zato jim na pomoč priskočijo umetni v večjem ali manjšem obsegu. Kdor ima danes dostop do naravno pridelane hrane je praktično bogataš, še večji pa tisti, ki jo zna uživati. Posledica so med drugim zdrava jetra ter drugi organi. Jetra so človeški organ, ki je sposoben regeneracije.

Ni komentarjev:

Objavite komentar