četrtek, 31. december 2015

Prodaja podjetja, organizirana in strokovna

Prodaja podjetja je organizirana aktivnost . Organizirana aktivnost je prodaja podjetja, ker postopki postanejo cilj takrat, ko potekajo usklajeno ter se ne medsebojno ovirajo ali izključujejo. Razlogi, zakaj je prodaja podjetja aktualna so številni. Lastnik ali lastniki lahko potrebujejo sredstva, lahko imajo namen spremeniti svoje poslovanje, zasledujejo druge cilje in podobno. Na drugi strani je prodaja podjetja iz različnih razlogov zanimiva za potencialne kupce.



Za njih je prodaja podjetja celota ali postopek, cilj nakupa pa so velikokrat deli lastništva. Tako lahko prodaja podjetja kupcem prinese konkurenčne prednosti, pridobijo večje zmogljivosti v vseh ali določenih delih zmogljivosti, pridobiti je mogoče znanje in vedenje, za nakup so zanimive nepremičnine, razne investicije podjetja in podobno. Cilji so na strani kupca in prodajalca različni. Kupcu je cilj iztržiti največ, kupec želi na drugi strani nasprotno. To je čim bolj ugodno ceno nakupa. Cena nakupa je lahko oblikovana na razne načine. V vsakem primeru pa cena pomeni točko, kjer sta prodajalec in kupec enotna. Pri postopkih prodaje in nakupa je potrebno slediti zakonom ter ustaljeni praksi. Zakoni omogočajo, da postopek poteka skladno in nihče od udeležencev ni oškodovan. Ker so zakoni načeloma za vse enaki, vsak od udeležencev prodaje podjetja ve za svoje obveznosti in pravice. Na ta način je pot do uspešno izpeljanega postopka prodaje podjetja lažja. Vse skupaj pa lahko olajšajo strokovnjaki. Prodajalec in kupec sta lahko strokovnjaka na čisto drugih področjih, z prodajo ali nakupom podjetja se lahko srečujeta prvič.

Zato jim mnoge podrobnosti niso znane, kar lahko povzroči neljube zaplete. Strokovnjaki so na drugi strani praktično dnevno soočeni s prodajami ali pa dnevno delujejo na tem področju. Kar pomeni, da imajo na eni strani izkušnje s področjem prodaje in nakupa podjetja. Na drugi strani pa so na tekočem z vsemi novostmi na področju, ki ga zaseda. prodaja podjetja in nakup podjetja.

Več informacij

Ni komentarjev:

Objavite komentar