četrtek, 10. december 2015

Kolesarstvo, zdravo gibanje

Kolesarstvo je načeloma zdravo gibanje . Zdravo gibanje je kolesarstvo, ker optimalno obremenjuje ključne funkcije človeškega telesa. Med najbolj ključne funkcije človekovega telesa štejemo oskrbo organov s krvjo, ki je obogatena s kisikom. Pri tem je kolesarstvo zelo dobra izbira. Mora pa kolesarstvo, če želimo imeti dobre rezultate, potekati po točno določenih pravilih. Nihče si ne želi, da bi mu kolesarstvo prineslo negativne rezultate. Kar danes sploh ni osamljena težava. Veliko ljudi namreč pretirava, s tem pa jim kolesarstvo prinaša negativne posledice.



Predvsem gre za preobremenitev določenih delov telesa oziroma organizma. Kar je lahko nevarno za te dele telesa oziroma dele organizma, posledično pa za zdravje in dobro počutje. Kot vsako aktivnost je potrebno izvajati redno in sebi primerno. Predvsem to pomeni, da postopno večamo svoje zmogljivosti. Obremenitve pa večamo postopoma. Vedno pa imamo v mislih, da je optimalna obremenitev najboljša. To pomeni, da smo obremenjeni tako, da na eni strani napredujemo na vsakem treningu, na drugi strani pa sebi ne povzročamo škodo. Zavedati se moramo, da potrebuje vsak večji napor daljšo regeneracijo. Praktično moramo prekiniti aktivnost, da se telo spravi v normalno stanje. V nasprotnem primeru se zgodijo težave, ki lahko privedejo do številnih negativnih posledic. Kako bomo spoznali preobremenitev je odvisno od človeka do človeka. Kdor se ukvarja s športom težav pri tem ni. Pozna občutek preobremenjenosti, zato sproti uravnava intenzivnost aktivnosti. Cilje določimo samostojno, predvsem pa sebi primerno.

 Načeloma smo vsi ljudje zainteresirani za cilje, ki predstavljajo prestiž. Z drugo besedo, radi imamo cilje s katerimi se pohvalimo. Vendar so ti cilji dosegljivi različno. Pri ciljih je pomembno, da si izberemo dosegljive cilje. S tem dosežki ne bodo nič manjši, sami pa bomo pridobili veliko več, kot če bi se odločili za nedosegljive cilje. Kolesarstvo je šport, ki ima veliko število privržencev pri nas in po svetu.

http://www.hervis.si/kolo

Ni komentarjev:

Objavite komentar