torek, 18. november 2014

Pomanjkanje železa, težava aktivnih

Pomanjkanje železa je težava aktivnih posameznikov. Poleg tega je pomanjkanje železa težava tudi drugih skupin populacije. Telesno aktivni ljudje potrebujejo optimalne količine rdečih krvničk. Rdeče krvničke mišice oskrbujejo s kisikom. Pomanjkanje železa se prepozna na razne načine. Telesno aktivni bodo pomanjkanje železa opazili kot pomanjkanje volje, moči in sposobnosti opravljanja aktivnosti. Pri tem gre lahko za pomanjkanje železa v lažji ali težji obliki. Pri telesni aktivnosti se poleg tega opazi pomanjkanje železa kot prerana zasoplost in nesposobnost ustrezne hitre reakcije. Za pomanjkanje železa so dovzetne tudi nekatere druge skupine populacije, katerih naravni ciklus je povezan z izgubo krvi in intenzivnim razvojem. Železo je rudnina, katero telo vsrkava najtežje med vsemi drugimi snovmi. Za pravilno zagotavljanje železa je pomembna razpoložljivost. Telesno aktivni so posebej občutljivi takrat, ko gre za aktivnosti, ki zahteva vzdržljivost. Pomanjkanje se pri telesno aktivnih ljudeh opazi kot poslabšana aerobna učinkovitost in sposobnost organizma za ustrezno prilagoditev vzdržljivostnim treningom ter maksimalna poraba kisika. Človeško telo železo potrebuje v tako imenovani ionski obliki. Pri prehrani je potrebno nekaj pozornosti. Železo vsebujejo nekatera hranila, ki spadajo v skupino ogljikovi hidrati. Za človeško telo je pri tem pomembna in koristna lastnost, da se železo lahko izloči in koristno uporabi. V nekaterih primerih se železo ne more ločiti od drugih snovi, zato jih telo lahko prepozna kot nekoristne in temu primerno izloči. Nekatere vrste hrane tudi onemogočajo vnos železa. Primeri takšne vrste hrane so čaj, kava, kakav, začimbe, mlako, jogurt, skuta, sir. Obratno večanje sposobnosti sprejemanja železa omogočajo optimalne količine pustega rdečega mesa, fižol in druge stročnice, zelenjava s temno zelenimi listi, jajca in oreha. Zelo koristni so tudi vitamini kot je na primer vitamin C. Telesu pomaga pretvarjati železo v obliko, ki ga bistveno lažje vsrkava. Veliko železa vsebujejo tudi rozine, suho sadje, jagode, špinača, buče, žito, blitva. Pomanjkanje železa je potrebno obravnavati strokovno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar