četrtek, 22. oktober 2015

Oprema za turno smučanje, najprej varnost

Oprema za turno smučanje mora omogočati, da je smučarju največja varnost dosegljiva v vseh pogojih. Turna smuka je vedno bolj priljubljena zimska aktivnost. Ker je svobodno gibanje v naravi vse kaj drugega, kot smučanje na urejenem smučišču. Aktivnost seveda zahteva, da je oprema za turno smučanje skrbno izbrana. Na videz je oprema za turno smučanje vsem znana. Predvsem to velja za vse, katerim je oprema za turno smučanje enaka opremi za klasično smučanje po urejenih smučiščih.

Vendar so razlike bistveno večje, kot si večina predstavlja pod pojmom oprema za turno smučanje. Zavedati se je predvsem potrebno, da oprema za turno smučanje zagotavlja varno gibanje bistveno dlje od dosega raznih služb, ki skrbijo za varnost, v primerjavi z urejenimi smučišči. Turna smuka mnoge zamika, ko si ogledajo posnetke na raznih medijih. Sama okolica je zanimiva in privlačna, aktivnost pa atraktivna. Vendar je doživetje na turni smuki vse kaj drugega. Krivec za to je predvsem neizkušenost gledalcev, katerim se zdi turna smuka enostavna dejavnost, ki jo zmore vsak. Dovolj bi bilo, če bi imeli izkušnje z navadnega, urejenega smučišča, ter tej izkušnji dodali oznako zahtevno oziroma zahtevnejše.



Poleg same večje zahtevnosti smučarske aktivnosti je treba oddati dejstvo, da se gibamo na območju, ki je bistveno bolj oddaljeno od civilizacije. Zato mora vsak, ki se podaja na turno smuko misliti, tudi na razne manj prijetne scenarije ter jih vzeti kot možen scenarij. Ker je narava nepredvidljiva je potrebno s takim scenarijem vedno računati, kot možnim. Največkrat je preprosto misliti, kaj bomo takrat potrebovali. Postaviti se moramo v vlogo smučarja, ki se je znašel v situaciji, katera ne omogoča normalnega oziroma predvidenega povratka na izhodišče. Tako izbrana oprema bo bistveno bolj kakovostno in premišljeno izbrana.

Ker je možno takšno opremo izbrati med vso ostalo ponudbo, se velja misliti na dejstvo, da nas dodatna investicija lahko reši pred hudimi posledicami. Doplačilo, ki ga zahteva je potrebno pri tem zgolj oceniti v primerjavi s svojih zdravjem ter drugimi negativnimi posledicami. Računica bo vsem bistveno bolj razumljiva in pametna. Sama oprema je načeloma podobna tisti, ki je potrebna za varno smuko na urejenem smučišču. Imamo smuči, vezi, čevlje, smučarske palice ter dodatno kože, varnostno opremo ter drugo opremo. Vsa oprema neizkušenemu opazovalcu ne nudi bistvenih razlik v primerjavi z opremo za klasično urejeno smučišče.

 Vendar je za razlike dovolj, da poznamo načine gibanja pri turni smuki. Pri klasičnem smučanju po urejenem smučišču je veliko več predvidljivih gibanj. To je predvsem gibanje po urejeni površini smučišča. Vse to je pri turni smuki bolj ali manj redkost. Tako moramo pri turni smuki včasih premagovati strma pobočja, za katera imamo posebno opremo. Pri klasičnem smučanju po urejenem smučišču večina raje izbere ponujeno moč naprav, ki nas pripeljejo na želen začetek proge. Podobno velja tudi za številne druge dele opreme. Prilagojeni so posebnim razmeram, ki jih pozna turna smuka in so bistveno drugačne od tistih na urejenih smučiščih. Izbira je za začetnike dokaj zahtevna. Nekoliko lažja je za vse, ki imajo izkušnje.

Na boljšem so tudi vsi, ki imajo dostop do dobrih informacij. Vsi, ki imajo s turno smuko izkušnje, vedo kaj je bilo v preteklosti dobro, ter kaj med opremo za turno smučanje ni bilo najboljše. Vse kar oprema za turno smučanje ni nudila najboljše si želijo izkušeni izboljšati. Nekaj pomoči pri izbiri jim lahko nudijo sami proizvajalci. Znani in cenjeni proizvajalci se od drugih ločijo predvsem po tem, da je njihov razvoj stalnica. Tako že v eni sami sezoni njihovi artikli pridobijo pomemben korak naprej v splošnih lastnostih. Spremembe, ki jih ima oprema za turno smučanje nove generacije je predvsem odziv na želje kupcev oziroma uporabnikov. Informacije do izdelovalcev pridejo po različnih kanalih. Del informacij prinašajo raziskave, ki jih izvede proizvajalec. Preko raznih virov, se na ta način dobi osnovne usmeritve za izboljšanje na novih generacijah.

Dober vir informacij so tudi prodajalci. Ti so v neprestanem stiku z kupci. Ker številni kupci imajo bogate izkušnje, se v prodajalni pri izbir na razne načine tudi izrazijo kot želja. Ker je takih kupcev v sezoni veliko, lahko prodajalec s tem dobi dober pogled v dobre lastnosti generacij artiklov, ki so v prodaji. Ter tudi pogled na manj dobre lastnosti oziroma vse lastnosti, ki bi jih kupci najraje spremenili pri aktualni ponudbi. Ker so trgovci vedno v kontaktu z izdelovalci, obstaja dobra izmenjava informacij. Prodajalci proizvajalcem nudijo izkušnje kupcev. Obratno pa proizvajalci prodajalcem nudijo vse, kar pripomore k boljši prodaji. Predvsem so med temi informacijami zanimive vse novosti. Najbolj so jih veseli zahtevni kupci.

 Njim trgovec ne more prodati mačka v žaklju, zato pa so veliko bolj navezani na dobre, sveže informacije s strani proizvajalca. Na zastavljeno vprašanje morajo dobiti jasen in argumentiran odgovor. V primeru, da ga proizvajalce preko prodajalca ne more zagotoviti lahko to pomeni izgubo kupca. Takšen, zahteven kupec bo argumente najverjetneje poiskal pri konkurenčnemu izdelovalcu. Ker bo pri njem dobil zagotovilo za izboljšave, katere pričakuje glede na izkušnje s starejšimi generacijami. Takšni viri informacij so dobrodošli tudi za začetnike. Trgovcem je cilj predvsem prodati aktualno zalogo, zato je možnost za manj primerno ponudbo mogoča.

V primeru, da informacijo prejmejo od turnega smučarja z bogatimi izkušnjami je lahko izbira bistveno lažja. Pri tem je pomembno, da se začetniki ne spuščajo v podrobnosti, ampak si skušajo zapomnit najbolj osnovne značilnosti. Nekaj pomoči jim nudijo tudi sami proizvajalci. Za začetnike pri vseh proizvajalcih obstaja posebna ponudba. Proizvajalci se zavedajo, da začetniki na eni strani ne potrebujejo posebno kvaliteto, bolj jih zanimajo osnovne lastnosti za dostopno investicijo. Na ta način je mogoče zadovoljstvo na obeh straneh. Kupci imajo dostopno opremo na voljo, proizvajalcem pa osnovna oprema za turno smučanje omogoča dober izkoristek lastnega potenciala.

Za začetnike obstajajo še številne druge alternative. Stara zaloga je velikokrat na voljo po ugodnejših cenah kot aktualna zaloga. Ker začetniki ne potrebujejo posebne kakovosti, lahko na ta način za isto investicijo lahko dobijo več boljših lastnosti ali pa iste lastnosti po ugodnejši ceni. Odločitev je prepuščena kupcu, ki ga oprema za turno smučanje zanima. Seveda pa to še zdaleč ni ednina možnost. Oprema za turno smučanje zahteva odgovorno izbiro.

http://skifun.si/blog/turno-smucanje-pobeg-v-neokrnjeno-naravo/

Ni komentarjev:

Objavite komentar