petek, 20. november 2015

Hujšanje, uravnavanje energetske oskrbe

Hujšanje je obratno dejanje kot energijska oskrba organizma. Lahko bi tudi rekli, da je hujšanje logično nadaljevanje energijske oskrbe ali nadzor energije , ki jo vnašamo v organizem. Človeški organizem je sposoben optimalno predelati omejeno količino zaužite hrane. Kar pomeni, da vse kar zaužijemo ne izkoristi optimalno, ampak tudi odlaga v točno določene dele telesa. Samo hujšanje lahko poskrbi, da se te odložene neizkoriščene količine izkoristijo. Tako postane hujšanje del prehranjevanja.



 Dobrodošlo je zato hujšanje, ki je dinamično. To pomeni, da se hujšanje prilagaja trenutnim potrebam. Kar pomeni, da ne velja vsak dan enak proces hranjenja oziroma hujšanja. Ampak se hranjenje oziroma postenje prilagaja trenutnim potrebam. To praktično pomeni, da se v času, ko so potrebe po energiji velike, oskrbimo z ustrezno več energije. Na drugi srani pa se v času, ko so potrebe po energiji manjše, oskrbimo z manj energije. Kot bi bilo sicer potrebno. Velikokrat se zmanjševanje telesne teže povezuje s stradanjem. Vendar temu pri dinamičnem nadzoru in izvajanju prehrane ni tako. V času, ko ne uživamo hrane, ne stradamo v vsakem primeru. Zavedati se je potrebno, da pri določenih procesih prehranjevanja organizem ne more izkoristiti vse, kar s hrano vnesemo. Zato ima na voljo več možnosti. Za človeka najmanj koristna je možnost, da se neizkoriščena predelana hrana odloži na območja, ki lahko v kasnejših starostnih obdobjih negativno vplivajo na človeka in njegovo zdravje. Dinamično prehranjevanje zato po preveliki količine hrane poskrbi za prekinitev vnosa hrane.

S tem pa organizem prepriča, da potrebne količine hrane poišče na mestih, kjer so shranjene iz minulih procesov predelave hrane v energijo oziroma druge koristne snovi. S tem si telo veliko bolj koristi, kot če bi bilo odrekanje hrane konstantno. Največja napaka pri zmanjševanje teže je prav prekinitev dobave potrebne energije. S tem se namesto izkoriščanja odvečnih zalog, lahko začne proces zaščite. Hujšanje velja dobro premisliti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar