petek, 5. februar 2021

Toplotne črpalke v sodobnih ogrevalnih sistemih

Ogrevalni sistem sestavlja več elementov, ki morajo biti med seboj dobro usklajeni. Problem nastane predvsem pri kakšnih prilagoditvah in nadgradnjah, saj običajno ne zamenjamo celotnega sistema, temveč le posamezne komponente. Kaj lahko se zgodi, da se ob tem soočimo s kakšnimi večjimi težavami, morda pa bomo imeli opravka le z drobnimi razlikami, ki pomenijo slabšo učinkovitost in nižji izkoristek na dolgi rok.

Pametno je torej upoštevati te dejavnike, ko se odločamo za ureditev ogrevalnega sistema v svojem domu. Pogosto se odločamo za sodobne toplotne črpalke, ki imajo odlične lastnosti za ogrevanje stanovanja, a pozorni moramo biti na to, da se dobro ujemajo s preostalo opremo – predvsem če imamo v načrtu nadgradnjo kakšnih starejših sistemov.

Toplotne črpalke v sodobnih ogrevalnih sistemih

Toplotne črpalke za radiatorsko ogrevanje

Ogrevanje z radiatorji je bilo v preteklosti daleč najbolj priljubljeno in se še vedno zelo pogosto uporablja v stanovanjskih hišah, tudi tam, kjer se uporabljajo toplotne črpalke. To pomeni, da je treba izbrati črpalko, ki je dobro pripravljena na zahteve, ki jih postavljajo radiatorji.

Za radiatorsko ogrevanje je potrebna visokotemperaturna toplotna črpalka, ki zmore ogrevati vodo do višjih temperatur, ki so potrebne za učinkovito delovanje radiatorjev. S tega vidika radiatorji sicer niso idealna izbira, saj v primerjavi z varčnejšimi grelnimi telesi potrebujejo več energije za isti učinek. A v stanovanjih, kjer je tak sistem že vgrajen in je na voljo visokotemperaturna toplotna črpalka, lahko vseeno pričakujemo dobro izkušnjo, čeprav bodo stroški nekoliko višji. Delovanje toplotne črpalke bo še vedno učinkovito in varčno v primerjavi z drugimi sistemi, na dolgi rok pa bomo zelo zadovoljni.

Tako lahko tudi visokotemperaturna toplotna črpalka navduši bolj in manj zahtevne uporabnike, sploh če gre za nadgradnjo starejšega sistema. Če načrtujemo povsem nov sistem, pa je morda pametno premisliti o nizkotemperaturnih alternativah, ki so veliko bolj varčne in cenejše.