torek, 10. november 2020

Znamke in patenti v Sloveniji

patenti v Sloveniji

Če želimo svojo intelektualno lastnino uporabljati pri poslovanju in jo izkoristiti kot konkurenčno prednost, jo moramo najprej dobro zaščititi. Obstajajo namreč možnosti zlorabe, kar je še posebej očitno pri idejah in izumih, ki se uporabljajo v industriji. Pri takšnih vsebinah je treba že preventivno preprečiti zlorabe in postaviti pravno podlago za ukrepanje v primeru, da zlorabe vseeno zaznamo. Na voljo imamo več možnosti tovrstne zaščite, najbolj priljubljene so blagovne znamke in patenti.

V obeh primerih je treba vsebine najprej prijaviti oziroma registrirati. Registracija blagovne znamke je dokaj enostaven postopek, pri katerem moramo natančno opredeliti znake, ki jih želimo zaščititi, ter področje zaščite. Znamke imajo sicer različne lastnosti, na katere moramo biti pozorni, a registracija blagovne znamke s tega vidika praviloma ne povzroča veliko težav. Tudi stroškov ne bo veliko, čeprav je treba misliti na dolgoročne stroške, saj je treba znamko podaljševati. Bo pa registracija blagovne znamke v najboljšem primeru stala le nekaj sto evrov za 10 let.

Patenti v Sloveniji pri registraciji oziroma prijavi zahtevajo nekaj več dela

 Gre tudi za vsebine, ki jih je težje opredeliti. Pri prijavi patenta moramo točno opredeliti idejo oziroma izum, vedno pa moramo demonstrirati tudi praktično aplikacijo domislice v industrijskih oziroma drugih dejavnostih. Tako je prijava patenta nekoliko zahtevnejša, splača se koristiti pomoč patentnega zastopnika, čeprav to ni povsem nujno. Gotovo želimo vse skupaj izpeljati pravilno in celovito, da ne dopuščamo kakšnih tveganj glede zlorab. So pa tudi patenti v Sloveniji cenovno dokaj ugodni, če upoštevamo sam postopek in prva leta zaščite. Na dolgi rok so bistveno dražji, a po drugi strani tudi veliko manj pomembni – medtem ko se znamke skozi leta vse bolj uveljavljajo in postajajo več vredne, patenti na vrednosti izgubljajo, saj jih nadomeščajo nove inovacije na istem področju. Tako se patenti običajno podaljšujejo le za eno leto.


Ni komentarjev:

Objavite komentar