sreda, 7. februar 2018

Beljakovine v hrani omogočajo ustrezen energijski vnos

Beljakovine v hrani omogočajo ustrezen energijski vnos. Vsak človek si beljakovine v hrani izbira na različne načine. Na svetu je manj beljakovin živalskega izvora, predstavljajo štirideset odstotni delež. Zdravje otrok je v veliki meri odvisno od beljakovin ustrezne kakovosti in količine.

Proteinsko bogata hrana je pomembna zlasti pri otrocih

Beljakovina je kompleksna organska molekula. Med seboj razlikujemo enostavne in sestavljene beljakovine. Enostavne beljakovine v hrani imenujemo tudi proteini, sestavljene beljakovine pa imenujemo proteidi. Na dnevni ravni je pogosto tudi mešanje izrazov beljakovine ter proteini v hrani. Izraz proteini je grškega izvora, slovenski pa temelji na zgodnjem odkritju. Zato je slovenski izraz starejšega datuma. Francoski kemik Antoine Fourcroy je odkrili nov tip organskih spojin, ki so koagulirale ob segrevanju ali ob prisotnosti kisline.

Na ta način so se obnašali albumini iz jajčnega beljaka, serumski albumin iz krvi in gluten iz žitaric. Izraz protein je v tridesetih letih devetnajstega stoletja prvi uporabil švedski kemik Jöns Jacob Berzelius. Beljakovine v hrani so nujne, ker človeško telo ni sposobno sintetizirati vseh aminokislin. Telo beljakovine v hrani potrebuje za njihovo vgraditev v biomaso ter kot vir energije. Kakšne beljakovine so koristne v hrani je odvisno od posameznika.

Na svetu poznamo različne načine življenja, zato enotne priporočljive količine ni. Globalno prevladujejo proteini rastlinskega izvora, dosegali naj bi šestdeset odstotni delež. Glavni vir proteinov rastlinskega izvora so žita in stročnice, proteinov živalskega izvora pa meso, mleko, jajca in mlečni izdelki. Načeloma morajo biti izdatnejše beljakovine v hrani za otroke in nosečnice. Prav tako izdatnejše količine potrebujejo osebe, ki okrevajo po operacijah. Aktivne osebe potrebujejo dober gram in pol proteinov na kilogram telesne teže. V športu in rekreaciji je pogosto prisotna tudi pretirana uporaba proteinov. Pretiravanje se odraža v preobremenitvi ledvic, povečani koncentraciji kalcija in sečnine seču ter v povečani možnosti nastanka ledvičnih kamnov. Beljakovine v hrani so življenjsko nujna zdrava prehrana.

Raziščite vse o proteinih.

koliko beljakovin naj zaužije športnik?


Ni komentarjev:

Objavite komentar