četrtek, 10. september 2015

Uravnotežena prehrana, naravni proces

Uravnotežena prehrana je naravni proces . Naravni proces je uravnotežena prehrana, ker upošteva vse zakonitosti narave. Zakoni narave so posledica dolgega procesa razvoja in sprememb. Velikokrat so nam neznani, ker se nočemo poglobiti. Lahko pa upoštevamo, da so lastnosti, procesi in druge značilnosti, optimalne. Kar pomeni, da jih ne gre spreminjati. Tudi uravnotežena prehrana temelji na optimalnosti lastnosti, procesov in drugih značilnosti. Lastnosti, ki jih ima uravnotežena prehrana so sicer od človeka do človeka različni.



 Vendar velja nepisano pravilo, da je uravnotežena prehrana količinsko prava, ko zadovolji vse potrebe organizma. Vsako povečanje ali zmanjšanje količine lahko prinaša različne negativne posledice. Kaj točno je uravnotežena prehrana v količinskem smislu moramo sami ugotoviti. Predvsem se je potrebno zavedati, da je v različnih delih leta različna. Razlike so tudi glede na človekove aktivnosti. Večje fizične aktivnosti potrebujejo večje količine hrane. Obratno pa manjše količin ustrezajo manjšim fizičnim aktivnostim. S tem zavedanjem bomo sami pravilno uravnavali prehrano. V primeri, ko predvidevamo večje fizične aktivnosti se moramo temu primerno predhodno nahraniti. Obratno bi v primeru, da večjih fizičnih aktivnostmi ne bi predvidevali, izbrali manjše količine hrane. V vedno pa je pri optimalnem uravnavanju hrane potrebno misliti na razne izjeme in nepredvidljive dogodke. Količina hrane, ki smo jo predvideli je ustrezna predvideni aktivnosti. V primeru, da se aktivnost spremeni, lahko pride do pomanjkanja. Sicer lahko pride tudi do odvečne količine hrane, vendar je taka situacija bistveno manj težavna. V primeru pomanjkanja moramo poskrbeti za dodatne količine hrane.

Nasprotni primeri, ko ni zagotovljene dovolj hrane, se lahko končajo z raznimi negativnimi posledicami. Med njimi je dobro ločiti, predvsem pa jih je potrebno poznati. Nekatere negativne posledice so namreč sporočilo organizma, da primanjkuje hrane . S tem si bomo zagotovili dobre informacije, preko katerih se telo odzove na trenutno situacijo. Uravnotežena prehrana je v današnjem sodobnem času zelo pomembna.

Ni komentarjev:

Objavite komentar