torek, 16. julij 2013

Nakup podjetja

Nakup podjetja, ki že posluje je privlačna ideja, a zahteva temeljit premislek. Potrebno se je natančno pozanimati o poslovanju podjetja in tukaj vam znanje računovodstva ne sme manjkati. Žal pa sprva najbrž ne boste imeli polnega dostopa do podatkov, saj podjetje, ki je na prodaj, ne more izdati pomembnih informacij vsakemu, ki še ne dokaže, da je resen kupec.

Ponavadi mora zainteresiran kupec podpisati pogodbo o zaupnosti, ki prodajalcu zagotavlja varstvo občutljivih poslovnih skrivnosti, računovodskih informacij in ostalih poslovnih podatkov.

Ko je pogodba o zaupnosti podatkov podpisana, stečejo natančni vpogledi v poslovanje podjetja. Tudi če vam računovodstvo ni tuje, vam priporočamo, da se v naslednjem koraku pogovorite s strokovnjakom s tega področja. Kupec v naslednjem krogu pridobi vpogled v informacije o zaposlenih, o financah, o morebitnih pravnih sporih in pomembnejših pogodbah. Na tem mestu vam priporočamo, da si priskrbite pomoč računovodij, mentorjev, svetovalcev, pravnikov in drugih strokovnjakov s teh področij.

Ugotovite kakšen del podjetja je na prodaj - kupite lahko del ali pa kar celo podjetje. Pozanimajte se ali je podjetje lastnik opreme, stavbnih zemljišč in zgradb ter ali ima zakupljene licence za uporabo računalniških programov, ki jih uporablja pri poslovanju. Pazite tudi na morebitno intelektualno lastnino, saj je ta zaščitena z avtorskimi pravicami.

Nakup že ustanovljenega podjetja je lahko zanimiva priložnost za podjetnike, ki želijo čim prej začeti poslovati. Ne glede na to, kako izkušeni ste v podjetništvu nikar ne pozabite v svojo odločitev vključiti mnenja strokovnjakov s področja računovodstva, prava in ostalih svetovalcev.

Ni komentarjev:

Objavite komentar